El centre

El centre

Francesc Pastoret i Sau, ‘en Cisco del Carol'

Per mi en Cisco es sinònim de tria de Mulats d’Espinavell, des de la primera vegada que tinc consciència d'haver-hi anat, ell sempre hi era. L’Avi Pere feia un cert ritual, anava a saludar a nen Cisco, després mirava els bestiar, comentava si eren magres o aquell any el menjar havia estat abundant..... i després quan marxàvem i ens aturàvem a Can François a Molló a fer un bon dinar. Entrava a la cuina a saludar a la mestressa. Es la gratitud de la gent de muntanya, dels records viscuts, de les pors, misèries i de les vegades que uns als altres es van ajudar a creuar la frontera de tants secrets guardats. Després el meu pare va seguir la tradició i sempre que vam poder el dia 13 d’octubre i la tria de mulalts d’Espinavell va esdevenir una celebració, miràvem a l’altre costat de riu i entre l’eguassada que baixava si trobaven en Cisco, i ell tant menudet i valent, sempre apareixia entre mig del bestiar, amb la seva gorra, el bastó i el sarró. Saludant als amics i coneguts que al menys un cop a l’any es reunien per veure’ls arribat. Mira en Cisco,encara aguanta! - deia el pare.
Aquest any quan va arribar la Carla (ja es la quarta generació) el primer que em va dir es en Cisco està bé m’han dit viu en una residència... Avui he sabut que ens Cisco ens ha deixat i al recordar-lo he aprofitat per fer un viatge pels records i les emocions tan maques que tinc d’ell i d’aquest lloc. Descansa en pau estimat Cisco!
Va ser durant 60 anys l'eugasser de Rojà (Conflent), on tenia cura de les eugues i pollins de la Tria d'Espinavell El popular eugasser de Molló, Francesc Pastoret, en Cisco del Carol, va morir ahir a l'edat de 87 anys. En Cisco, que es va fer popular perquè fins fa poc va ser qui guardava les eugues i els pollins de la Tria d'Espinavell a Rojà (Conflent), havia rebut diverses distincions al llarg de la seva vida. En Cisco va ser l'eugasser de Rojà des dels seus 19 anys fins gairebé als 80. Diversos ramaders de la vall de Camprodon li confiaven els ramats d'eugues perquè en tingués cura des de Sant Joan fins a Sant Miquel, un moment important, perquè era quan les mares parien els pollins. Francesc Pastoret va ser una figura clau per al manteniment d'una fira d'arrel tradicional com la Tria de Mulats d'Espinavell. Per això i pels seus valors com a pastor transhumant i coneixedor autodidacte de la professió, de la muntanya i del bestiar, l'Ajuntament de Molló li va concedir la distinció de fill il·lustre i medalla del poble, distintiu que se li va atorgar oficialment durant la Tria de Multats d'aquell mateix any. En Cisco va ser distingit també amb la medalla Francesc Macià de la Generalitat (2006), la medalla de l'Agricultura Catalana del govern català i la Creu Oficial de l'Orde del Mèrit Agrari del govern espanyol En el ple de Molló es va acordar ahir decretar tres dies de dol oficial. “Ho hem decretat així per la pèrdua d'una figura tan sentida i estimada per tots els mollonencs i mollonenques, així com per gran part del món ramader de la vall de Camprodon, el Ripollès i el Pirineu en general”, va dir l'alcalde, Josep Coma. Ell mateix va recordar que fa poc el ple havia aprovat inicialment dedicar un carrer del nucli de Molló a Francesc Pastoret perquè les generacions futures recordin la figura de l'eugasser.