El centre

El centre

Signa contra l'ampliació de la carretera que passa pel mig dels Aiguamolls de l'Empordà



La Diputació de Girona ha aprovat definitivament l'ampliació de la carretera GI-V-6102 al terme municipal de Palau-saverdera. Aquesta carretera connecta la carretera de Roses (C-260) amb la de Vilajuïga (GI-610) a l'alçada de Palau-saverdera i el 80% del seu traçat es troba dins del Parc Natural del Aiguamolls de l'Empordà (PNAE), vorejant en part la Reserva Natural Integral dels Estanys.
Mostrem el nostre posicionament radical en contra d’aquest projecte per dues raons:
1) Considerem que el “condicionament” d'aquesta carretera es una nova transformació d'un espai protegit amb la finalitat de conservar i restaurar els seus sistemes naturals terrestres i marins i valors geològics, botànics, faunístics i ecològics i dels elements d’interès cultural que conté i la integritat del seu paisatge. L'obra contravé els principis més bàsics de conservació d’un espai natural, donant més pressió antròpica a una zona que ja està rodejada de grans masses turístiques i en detriment de la conservació de les àrees amb una màxima figura de protecció. Òbviament, l'obra en qüestió correspon a una política contrària a les actuacions definides per la Comissió Europea per aturar la davallada preocupant de la biodiversitat que està patint la UE. L'ampliació d'una carretera pot comportar els següents impactes:
- Augment del trànsit rodat i, per tant, més afluència de cotxes i a més velocitat.
- Augment de la pressió humana i just al límit d'una reserva natural integral, àrea
de màxima protecció.
- Augment en els atropellaments de fauna: amfibis, rèptils, aus i mamífers.
2) El pressupost d'aquesta obra pública és de 2.019.799,86 euros. En el context actual de crisi general, de retallades i davant la necessitat de marcar prioritats no es pot entendre aquesta despesa de diners públics. Estem segurs que hi ha actuacions més necessàries que ampliar una carretera amb un trànsit pràcticament nul en la majoria dels mesos de l’any. A més, en aquest cas, existeix una alternativa que són les carreteres de Roses (C-260) i la de Vilajuïga (GI-610), de major capacitat i amplada, i que augmenten el mateix recorregut per tan sols 1,5km.
Per tot plegat, els sotasignats demanem a la Diputació de Girona la retirada d'aquest projecte.


http://www.iaeden.cat/signatura/signa.php