El centre

El centre

Tria Mulats d'Espinavell


"En la diada de sant Eduard (13 d’octubre) té lloc al veïnat d’Espinavell, municipi de Molló, la tradicional Tria de Mulats. El veïnat era el lloc de pas i de trobada de ramaders de l’antic camí vers el Vallespir. Antigament, els mulats baixaven a Espinavell i després anaven a Setcases, Camprodon, Ripoll, Olot i Girona. Dels cims d’Espinavell baixa l’eugassada dels tres pagesos-ramaders de Molló que han conservat el dret d’herbes en la muntanya de Rojà de Conflent (Vallespir). Aquest dret va ésser respectat pel Tractat del Pirineus, com també ho va ésser durant l’ocupació alemanya de França.


Abans que el fred dels Pirineus es faci insuportable, quan la tardor encara és benigna, la gent acodeix a Espinavell per celebrar la Tria de Mulats. Hi ha premis per a la millor parella, la millor euga i el millor pollí. La tria, que és una activitat econòmica, esdevé un bell espectacle insòlit, en un marc natural incomparable. Aquesta fira de bestiar de la Vall de Camprodon, popularitzada els darrers anys amb l’arribada del turisme de muntanya, aplega cada any uns 7.000 visitants que vénen a veure com uns 300 caps de cavalls, eugues i poltres de raça hispanobretona baixen dels prats on han pasturat durant l’estiu per passar l’hivern a les quadres" Així es descriu la festa a www.ulyssus.com
"Just després del dinar que fan tots els ramaders, comença la Tria del Mulats. La taula és presidida per l’eugasser de Rojà, en Cisco de Molló. La Tria és la darrera manifestació d’una cultura ramadera que desapareix, i la figura de l’eugassar té un futur incert.

Però, actualment, Espinavell també és una fira i un mercat de productes hípics. La tradició s’adapta als nous temps i potser la Tria trobarà en la demanda i l’oferta actuals aquells elements que li permetran mantenir l’esperit de la tradició per no desaparèixer. Artesans del Ripollès i la Garrotxa hi porten els seus productes i objectes artesans. A més, l’atractiu de la comarca del Ripollès i de la Vall de Camprodon, es veuen afavorits amb ofertes culturals i tradicionals d’aquesta mena que són un bon complement a l’oferta turística que existeix durant tot l’any."

http://www.festacatalunya.cat/articles-mostra-1928-cat-tria_de_mulats_despinavell_a_mollo.htm



1 comentari:

AnnaMArnau ha dit...

Segur que farà bon temps i si no a gaudir de la fira igualment, fa tans anys ( que vella soc) que el meu avi i el meu pare ens hi van dur per primera vegada, un paradis perdut, res a veure amb el que passa ara. En Cisco del Carol que baixava amb els mulats, el pare que havia pujat un tros a esperar-los i nosaltres esperant veure'ls entre mig dels arbres abans de travessar el riu. Quins records mes macos conservo d'Espinavell i es que on hi havia cavalls allà anavem nosaltres!